Historie Euro Disney

Disney wilde al in de jaren zeventig een park beginnen in Europa. Er is echter voor gekozen om eerst Tokyo Disney te openen. Na gebleken succes van dit park is er in de jaren '80 besloten om in Europa op zoek te gaan naar een goede locatie. Na een lange zoektocht kondigde Walt Disney Productions op 12 augustus 1985 aan dat het eerste Europese Disney Park wordt gebouwd in Marne-la-Vallée. Beklangrijke reden was dat de locatie centraal ligt in Europa en 35 kilometer ten noorden van Parijs. Uit een onderzoek was gebleken dat deze locatie voor 17 miljoen potentiële bezoekers in minder dan 2 uur te bereiken (over de weg of per trein) is. Daarnaast is het voor nog eens 320 miljoen potentiële bezoekers bereikbaar in minder dan 2 uur per vliegtuig.

Op 18 december ondertekenen Michael Eisner, Chairman en Chief Officer van The Walt Disney Company, en Laurent Fabius, de Franse eerste Minister, een intentieverklaring voor de bouw van een Disney Park in Marne la Vallée. In toaal werd er een gebied gekocht van 1943 hectare voor een prijs van ¤ 5.000 per hectare. Er werden allerlei afspraken gemaakt met de franse regering, dit werd vastgelegd in een 400 pagina's tellend contract. Belangrijke onderdelen in het contract waren onder andere het verbetere van de infrastructuur rond het park, de aansluiting met de snelweg A4, maar ook de bouw van een RER en TGV station bij het park. Belangrijke reden voor deze investering was de hoge werkeloosheid in dit gebied. Disney zou zorgen voor veel werkgelegenheid. (Disneyland Resort Paris telt meer dan 13.000 werknemers, maar zorgt in totaal voor ongeveer 49.000 banen binnen en buiten het resort). Disney heeft water bij de wijn moeten doen op een aantal gebieden.: Er moesten attracties komen met als thema belangrijke futuristen zoals Jules Verne en Leonardo Da Vinci. In eerste instantie was het de bedoeling dat het park Magic Kingdom Europe zou gaan heten. Op verzoek van de Franse regeing is dit Euro Disney geworden. Ook de naam van het kasteel is aangepast van Sleeping Beauty Castle naar Le Château de la Belle au Bois Dormant om de Franse regering tevreden stellen.

Op 11 Juli 1986 keurt de regionale raad voor "Île de France' de plannen voor de Euro Disney Resort goed . Van de de 132 stemgerechtigde, stemde er maar 20 tegen het park.

De eerste directeur van Euro Disney was Robert Fitzpatrick.

In Augustus 1987 beginnen de eerste grondwerkzaamheden. In Januari 1989 wordt er een overeenkomst ondertekend tussen de Franse Nationale spoorwegen (SNCF) en Euro Disney SCA om samen meer dan 250 miljoen FF te investeren in de constructie van een TGV station. In februari van dit jaar geeft The Walt Disney Company Euro Disney SCA een licentie voor het gebruik van Disney's intellectuele eigendom's rechten.

Er worden 52.000 bomen en struiken geplant op de bermen van Euro Disney. In Mei zijn er al 200 Cast members in dienst en in juni beginnen de eerste werkzaamheden aan het RER net. Tot ieders verbazing werd de eerste snelwegverbinding van de A4 tot de D231 eerder geopend dan gepland. In Augustus binnen ook de eerste werkzaamheden aan het TGV net.

In Oktober 1987 worden er 86.000.000 aandelen van Euro Disney SCA te koop aangeboden. Deze aandelen zijn in een mum van tijd verkocht. In november wordt er aangekondigd dat "Disney MGM Studio's-Europe" het tweede themapark in Euro Disney zal worden.

In december 1990 ging het informatiecentrum Espace Euro Disney open, waar men kon zien wat de plannen waren en wat er gebouwd werd. In september 1991 ging het personeelscentrum open en begon men met de sollicitaties.

In Maart 1990 worden er nog eens 120.000 bomen en struiken aangeplant om een verdere uitbreiding van het kampeerterrein in de toekomst mogelijk te maken. In April wordt de voorgevel geplaatst van het Disneyland Hotel. Er zijn nu al 770 Cast Members in dienst waarvan er 610 Europeaan zijn.

In Juni zijn er 40 hijskranen op het bouwterrein in Juli 70 en in oktober 80 kranen. Overigens wordt er in juni de 1000 ste Cast Member verwelkomt.

Op 6 December is de opening van het Espace Euro Disney Information Centre. In dit gebouw is 1.000 m2 tentoonstellings- en kijkruimte, een boetiek en een snackbar gevestigd.

Januari 1991 al 1.500 Cast Members. In Maart wordt de 100.000 ste bezoeker van de Espace Euro Disney Information Centre verwelkomt.

Op 12 april is de officiële aankondiging van de datum dat het park wordt geopend, 12 april 1992. In Juni zijn er 2.000 Cast Members aan het werk.

Op 2 augustus wordt de torenspits geplaatst bovenop Le Cahâteau de la Belle au Bois Dormant. De toren heeft een hoogte van 17 meter en een gewicht van 15 ton. Voor test doeleinden wordt Davy Crockett Ranche opengesteld. In oktober komt Michelin met de eerste uitvouwbare gids van het Euro Disney Resort. Op 12 oktober wordt in aanwezigheid van 2000 genodigde en 1000 jounalisten Le Cahâteau de la Belle au Bois Dormant officieel onthult.

In december installeert Euro Disney Telecommunications Department in samenwerking met France Telecom een communicatienetwerk bestaande uit 11.000 telefoonlijnen, 20 hoogtechnologischezenders voor optische vezelnetwerk en honderden supersnelle datatranmsmissie-verbindingen.

Op 3 januari begint het aftellen: nog 100 dagen te gaan. Vanaf 16 februari gaat de "Catle Tour" langs de belangrijkste europesche steden. De tour bestaat onder andere uit een 20 meter hoge replica van "Le Chateau"

Crokett's Tavern in de Davy Crokett Ranche is het eerste restaurant wat wordt geopend in het Resort. Het eerste hotel wat wordt geopend is Hotel Cheyenne. Het RER station wordt officieel geopend op 31 maart. In April zijn de eerste preview dagen voor de gasten van de partners zoals BNP, American Express, Coca Cola, IBM, Renault, Philips enz. De door deze partners gesponsorde attracties worden officieel geopend. Op 10 april vindt een grote inhuldiging plaats van de Resort Hotels in Euro Disney. Onder aanwezige zijn ook de architecten.

Op 10 april is er een grote gala feest voor de gasten en de journalisten.

12 april 1992
Eindelijk is het zover. Na zeven jaar kan het park eindelijk officieel worden geopend. Het eerste gezin dat de toegangspoorten passeert (Serge en Maïssa Gallier en hun zoontje Gorka) zijn eregast van Michael Eisner, Chairman van The Walt Disney Company; Roy Disney, Vice-Chaiman van The Walt Disney Company en Bob Fitzpatrick, Chairman van Euro Disney. Er waren vooraf inschattingen gedaan hoeveel mensen er bij de opening aanwezig zouden zijn, de aantallen liepen uiteen van 50,000 tot 500,000. Uiteindelijk was het werkelijke aantal tussen de 20.000 tot 50.000 bezoekers. Groot aantal Fransen vonden dat de Disneyparken teveel de Franse cultuur zouden schaden. Rond de opening van het resort werd er geprotesteerd rond het park maar werden ook zaken vernield zoals de bewegwijzering en werd een belangrijke electrisch circuit plat geleged. Als dit nog niet genoeg was werd op 26 juni 1992 alle op- en afritten van de snelweg naar het Disneyresort geblokeeerd door boze franse boeren met 300 tractoren, als protest tegen de Amerikaanse vraag om in de landbouwsubsidies binnen de Europese Gemeenschap te snoeien. Daarnaast waren er door het hele land allerlei protest actie door Franse truckers.

Aan het eind van 1992 waren 8,4 miljoen bezoekers de poorten van het park gepasseerd (ter vergelijking, in datzelfde jaar bezochten bijna 6 miljoen mensen de Eiffeltoren). Enkele maanden later toen het park één jaar oud was, stond de teller op 10,2 miljoen bezoekers. In het tweede jaar opende in het Euro Disneyland de attractie Indiana Jones et le Temple du Péril, na Big Thunder Mountain, die al vanaf de opening van het resort aanwezig was in het park, de tweede achtbaan voor het park en het resort. De bezoekersaantallen stegen echter nog niet naar grote hoogten. In 1994 werd het TGV-station van Station Marne la Vallée-Chessy in gebruik genomen. Het regionale RER-netwerk had het station twee jaar eerder al in gebruik genomen. In oktober van dat jaar veranderde Euro Disney de naam in Disneyland Paris.

Euro Disney reclame 1992
Officiele opening Euro Disney 
Een iets uitgebreidere versie!

Pas in 1995 begonnen de bezoekersaantallen weer aan te trekken. Dit dankzij de bouw van een van de duurste attracties van het park: Space Mountain. Ondanks dit positieve nieuws had men het plan om in 1996 een Studios-park te openen al enige tijd eerder op de lange baan geschoven. In 1997 bestond het resort vijf jaar, wat onder andere gevierd werd met een nieuwe parade. Tevens wordt het uitgaansgebied "Festival Disney" hernoemd tot Disney Village.

In 2000 werd het FastPass-systeem geïntroduceerd in het park. Deze gratis service maakt het voor bezoekers mogelijk om een plaatsje in de wachtrij te "reserveren" en zo uiteindelijk maar veel korter te wachten. Daarnaast reden de treintjes van Indiana Jones vanaf dit jaar hun rondjes achterwaarts. Deze beslissing werd vier jaar later echter weer teruggedraaid: sinds 27 november 2004 rijden de treintjes weer vooruit.

Er is jaren sprake geweest van een nieuw park naast Disneyland. In 2002 was het dan zover, Walt Disney Studio's werden geopend.

Film opening Walt Disney Studios

 

 

Dlp Opening Euro Disney
Informatie centrum rond de bouw van Eurodisney
Euro Disney 04
Euro Disney 05
Overzicht hotels
Impressie frontierland
Impressie  Adventureland
Impressie Fantasyland
Impressie Discoveryland
Impressie Main street USA
Opening

© 2006 - 2016 Dinfo.nl
Some items copyright Disney or Dinfo.nl. This website is independent of and not supported, endorsed by or connected to Disneyland® Paris,
The Walt Disney Company, Euro Disney Associés S.C.A., Disney Enterprises, Inc. or their subsidiaries and affiliates.

De foto's op deze website zijn van Disney of Dinfo.nl. 
De content op deze website is puur informatief! Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan, noch aanspraak gemaakt worden op de inhoud van deze website. Uiteraard doen wij onze best om de informatie op deze site zo goed mogelijk bij te houden, maar in de loop van de tijd kan sommige informatie verouderd zijn.

Powered by Warp Theme Framework